آجر نما نسوز یکی از انواع پرکاربرد آجر است که عمدتا در انواع مختلف تولید و عرضه می شود. کاربرد اصلی این آجرها نیز در نماکاری داخلی و خارجی و ساختمان است. زمانی که بخواهید اقدام به خرید آجر به ویژه برای نماکاری ساختمان بکنید، یکی از پارامترهای اصلی در نظر گرفتن ابعاد آجر نسوز نما است. از آنجا که این آجرها انواع مختلفی دارند از همین رو لازم است با ابعاد آجر نسوز نما و نیز انواع آن آشنا باشید. در این مقاله شما را با هر آنچه لازم است در این باره بدانید آشنا خواهیم کرد. با آجر دوران همراه باشید.
ویژگی آجر نسوز نما
مهم ترین و واضح ترین مشخصه اجر نسوز مقاومت آن در برابر حرارت های زیاد است. علاوه بر مقاومت در برابر حرارت این آجر در برابر خطرات و آسیب های مختلف هم در سطح بالایی از استحکام و مقاومت قرار دارد. برای تولید آجر نسوز از خاک رس، خاک نسوز و مواد و عناصر دیگر استفاده می شود. آجرهای نسوز نما برای ساختمان های مختلفی مانند، مدارس، مساجد، سوله ها و… کاربرد دارند. در موارد صنعتی از آجر نسوز برای پوشش کوره های مختلف استفاده می شود. آجر نسوز بر اساس نوع خاک و شکل ظاهری که دارد به انواع مختلفی تقسیم می شود.
انواع مختلف آجرهای نسوز بر اساس نوع خاک و مواد اولیه
آجر نسوز شاموتی: منبع اصلی خاک این آجر از معادن طبس بوده و جزوه با کیفیت ترین و بهترین خاک برای ساخت آجر محسوب می شود. تناژ رنگی اصلی این آجر زرد است و از آجرهای محبوب برای نمای ساختمان است.
آجر نسوز سفید: این آجر از ترکیب خاک نسوز و خاک سنگ آجر نسوز سفید ساخته می شود. آجر نسوز سفید در ۵ طیف رنگی مختلف تولید می شود و عموما از رنگ های آن به صورت ترکیبی برای نمای ساختمان استفاده میشود.
آجر نسوز قرمز سمیرم: خاک مورد استفاده برای تولید این آجر از معادن خاک سمیرم تهیه می شود و از کیفیت خوبی برخوردار است. آجر نسوز سمیرم در طیف های مختلفی از رنگ قرمز تولید می شوند.
آجر نسوز رستیک: آجر نسوز رستیک از ظاهر بسیار زیبایی برخوردار است به همین دلیل کاربرد زیادی برای نمای انواع ساختمان ها دارد. نحوه تولید آجر رستیک به صورت دستی بوده و از ترکیب خاک قرمز سمیرم و خاک شاموت ساخته می شود.
آجر نسوز مشکی و قهوه ای: آجر نسوز مشکی و قهوه ای به دلیل رنگ تیره ای که دارند سلیقه اکثر افراد نیستند و کاربرد کمتری نسبت به دیگر آجرهای نسوز دارند. طیف رنگی این آجر در تناژهای مختلف مشکی و قهوه ای است و برای نمای داخلی و خارجی ساختمان ها کاربرد دارند.
ابعاد آجر نسوز نما چقدر است؟
شاید این سوال برای شما وجود داشته باشد که اگر بخواهید اقدام به خرید آجر انگلیسی یا نسوز کنید باید چه ابعادی را در نظر بگیرید. همانطور که میدانید ابعاد آجر نسوز نما استاندارد مشخصی دارد که شما می توانید براساس نوع طراحی و سبک معماری یا حتی فضای مورد نظر آن را خریداری کنید. ابعادی که شما می توانید آن را در بازار خریداری کنید عبارت است از:
۱- نسوز هلالی: یکی از انواع آجر که ظاهری متفاوت دارد آجرهای هلالی است این آجرها به اشکال هلال و منحنی تولید می شود که عمدتا از آن برای ساخت بالکن و بخش های دایره ای ساختمان استفاده می کنند. این آجرها در ابعاد ۳*۲۰*۵.۵ در بازار وجود دارد که می توانید به تناسب سازه مورد نظر آن را اندازه گیری و خریداری کنید.
۲- نسوز پلاک: این آجرها را می توانید به شکل مکعب مستطیل در بازار پیدا کنید. این آجرها در قالب هایی با ابعاد و ضخامت مختلف تولید و عرضه می شود. آجرهای نسوز پلاک در ۲ نوع سمیرم و شاموتی در بازار وجود دارد که هر کدام ابعاد خاصی دارند. آجر شاموتی در ابعاد ۲.۵*۲۶*۵.۵ و آجر سمیرم در ابعاد ۲.۵*۳۲*۷ در بازار وجود دارد که می توانید هر کدام را بسته به نیاز خود خریداری کنید.
۳- نسوز گوشه: این آجرها را نوع ال نیز می نامند. چرا که برای گوشه دیوار یا لبه های پنجره و زوایای چرخشی نما استفاده می شود. ابعاد استاندارد این آجرها نیز به صورت ۱۰*۲۰ است. یعنیخط کوچک ۱۰، خط بزرگ ۲۰ و در نوع تیز خط این اندازه به ۱۳ و ۲۶ تغییر پیدا می کند.
۴- نسوز کف: این آجرها به دلیل تماس و تردد زیاد بیشتر برای کف سازه ها مانند کف ساختمان یا پارکینگ مورد استفاده است. ابعاد استاندارد این نواع آجر به شرح زیر است:
۲.۵*۱۰*۱۰
۲.۵*۲۰*۱۰
۲.۵*۴۰*۱۰
۵- نسوز صنعتی: نوع دیگری از آجرهای نسوز، نوع صنعتی است که عمدتا از آن برای کوره های بزرگ استفاده می کنند. آجرهای صنعتی در انواع تخت، پل، کف و ایزو تولید می شوند و هر کدام دارای ابعاد استاندارد و مشخصی هستند.
آجر پل ۴۰*۲۰ با ضخامت ۸،۶ و ۵
آجر ایزو در ابعاد ۲۰*۲۰ و ضخامت ۸ و ۹
آجر کف در ابعاد ۲۵*۲۵ و ضخامت ۹
آجر صنعتی تخت در ابعاد ۱۱.۵*۲۳ و ضخامت ۳، ۴ و۶
۶- نسوز شومینه: در صورتی که بخواهید برای شومینه اقدام به خرید آجر نسوز کنید، باید نوع شومینه را خریداری کنید که مقاومت حرارتی بالایی دارد. این آجرها نیز دارای ابعاد استاندارد ۲.۵*۱۵*۷.۵ است. در این نوع آجر از ترکیب خاک شاموتی و سمیرم استفاده می شود. مقاومت حرارتی بالای این آجرها باعث شده تا کاربری آن برای سازه های در تماس با حرارت و گرمای زیاد باشد.
خلاصه مقاله
آجر نما نسوز با مقاومت بالا در برابر حرارت، استحکام و مقاومت برای ساختمانهای مختلف استفاده میشود. این آجرهای نسوز بر اساس نوع خاک و شکل ظاهری که دارند به انواع مختلفی تقسیم میشوند، از جمله آجر نسوز شاموتی، سفید، قرمز سمیرم، رستیک و مشکی و قهوهای.
– ابعاد آجر نسوز نما شامل: هلالی، پلاک، گوشه، کف، صنعتی و شومینه است.
– آجر هلالی در ابعاد ۳*۲۰*۵.۵
– آجر پلاک در ابعاد مختلف از جمله ۲.۵*۲۶*۵.۵ و ۲.۵*۳۲*۷
– آجر گوشه با ابعاد استاندارد ۱۰*۲۰
– آجر کف با ابعاد استاندارد از جمله ۲.۵*۱۰*۱۰ و ۲.۵*۴۰*۱۰
– آجر صنعتی با ابعاد استاندارد و انواع مختلف شامل: پل، ایزو، کف و تخت
– آجر شومینه با ابعاد استاندارد ۲.۵*۱۵*۷.۵ است.
سوالات متداول
۱. مهمترین و واضح ترین ویژگی آجر نسوز چیست؟
– مقاومت آن در برابر حرارت های زیاد.
۲. از چه مواد و عناصری برای تولید آجر نسوز استفاده می شود؟
– خاک رس، خاک نسوز و مواد و عناصر دیگر.
۳. آجر نسوز برای چه کاربردهایی مناسب است؟
– ساختمان های مختلف، پوشش کوره های صنعتی و …
۴. چه انواعی از آجر نسوز بر اساس نوع خاک و مواد اولیه تولید می شوند؟
– آجر نسوز شاموتی، آجر نسوز سفید، آجر نسوز قرمز سمیرم، آجر نسوز رستیک، آجر نسوز مشکی و قهوه ای.
۵. ابعاد استاندارد آجرهای نسوز چگونه هستند؟
– از جمله ابعاد استاندارد آجرهای نسوز می توان به نسوز هلالی، نسوز پلاک، نسوز گوشه، نسوز کف، نسوز صنعتی و نسوز شومینه اشاره کرد. هر کدام دارای ابعاد و ضخامت مخصوص خود هستند.