مقالات تخصصی

مزایای آجر نسوز چیست؟

مزایای آجر نسوز

در این مقاله مزایای آجر نسوز را مورد بررسی قرار خواهیم داد. هدف از ساختمان سازی به کمک مصالح و ابزار این است که یک سرپناه امن برای ساکنین ایجاد کنیم.  همچنین با قرار گرفتن در یک فضای سرپوشیده میتوان با حفظ آرامش و ایجاد حریم خصوصی به زندگی روزمره ادامه داد. بنابراین میتوان به این نتیجه رسید که ساختمان سازی امری مهم و پیچیده است.

برای ساختن یک بنا در وهله ی اول به مصالح ساختمانی از جمله آجر نیاز داریم. اما این مصالح از ابتدا تا به امروز با پیشرفت تکنولوژی و دسترسی راحت تر به مواد اولیه دستخوش تغییراتی اساسی شده اند. آجر نسوز نیز حاصل همین تغییرات است که در ادامه به طور کلی به ویژگی ها، نوع ساختار، مزایا و معایب آجر نسوز اشاره داریم، پس به شما پیشنهاد می کنیم تا پایان مقاله با آجر دوران همراه باشید.

ویژگی های فیزیکی آجر نسوز

  • انواع رنگ آجر نسوز عبارتند از: سفید، طیف رنگ شاموتی، طیف رنگ قهو ه ای و طیف رنگ طوسی البته در رنگهای قرمز و زرد نیز وجود دارد که معمولا مورد توجه عوام قرار نمی گیرد.
  • آجر نسوز در ابعاد مختلفی تولید می شود. کارخانه آجر نما دوران توانایی تولید آجر نما نسوز در ابعاد 7X31 – 10X60 – 20X80 – 10X10 – 12×100 را دارد.
  • آجر نسوز معمولا وزنی حدود 3 کیلو گرم دارد.
  • مقاومت فشار آجر نسوز بین 200 تا 220 کیلوگرم بر سانتی متر مربع است.
  • درصد جذب رطوبت از 5 تا 10 درصد متغیر است.
  • انواع آجر نسوز مقاومت شیمیایی مناسبی دارند.
  • مقاومت خوبی در برابر سایش دارند.
  • عایق گرما و سرما هستند.
  • در برابر ضربه مقاومت بالایی دارند به همین دلیل از دوام بالایی برخوردارند.
  • در دماهای افزایش یافته در برابر نقش فرسایش سرباره مقاومت کرده و تخریب نمی شوند.

ویژگی های شیمیایی آجر نسوز

ترکیب شیمیایی آجر عناصر اصلی برای تعیین کیفیت و ویژگی های دیرگداز می باشند.

  • چگالی: میزان وزن واحد بر حجم، چگالی است، هر چه چگالی بیشتر باشد، ممکن است استحکام بالا باشد، اما رسانایی حرارتی ممکن است بسیار زیاد باشد.
  • تخلخل ظاهری: وجود تخلخل ظاهری الزامی ندارند، اما تولیدرکنندگان باید تخلخل محسوس را مهار کند.
  • دمای نرم شدن بار: این پارامتر فوق العاده مهم مقاومت مواد در دمای بالا را تا لحظه تغییر شکل مشخص می نماید.
  • نرخ تغییر خطی: به این معنی است که هر بار تحت دمای مشابه، حجم انبساط و انقباض تفاوت دارند. و اگر هر انقباض انبساط یکسان باشد، چنین نرخ اختلاف خطی 0 را تعریف می کنیم.

مزایای آجر نسوز

کاربرد آجر نسوز

قبل از بیان مزایا و معایب آجر نسوز لازم است که کاربرد آن را نیز مورد بررسی قرار دهیم. در ابتدای ورود آجرهای نسوز به بازار مصرف، به طور عمده در مصارف صنعتی از قبیل کوره های ذوب بیشترین استفاده را داشتند. بعد از گذشت مدت زمان کوتاهی این آجرها به مصارف خانگی نیز راه پیدا کردند و برای ساخت شومینه ها از آجرهای نسوز بکار گرفته شد. در نهایت این مدل از آجرها بازدهی و کیفیت بسیار مطلوبی داشتند و همین امر موجب شد که تقریبا در تمامی سطوح و در مصارف مختلف مورد استفاده قرار گیرند.

به دلیل برخورداری از قابلیت های مختلف همچنین دوام بالا، آجر های نسوز امروزه در ساختمان های مدرن و لوکس راه یافته اند. به طوریکه بسیاری از معماران و طراحان دکوراسیون جهت نمای دیوار، به عنوان آجر کف فرش برای کفپوش ساختمان، تزیین بخشی از دیوار از این آجرها بهره مند می شوند. یکی از ویژگی های خاص و منحصر بفرد  در خصوص آجر های نسوز که میتوان به نوعی وجه تمایز آن نسبت به سایر آجرها دانست این است که به دلیل ساختار و مواد اولیه ی بکار رفته در خاک آن، این آجرها در رنگ های مختلف موجود می باشند. همین طیف رنگ کار طراحان دکوراسیون را راحتتر کرده است و با توجه به نوع و کاربری ساختمان انتخاب گسترده تری دارند. علاوه بر همه ی این موارد آجرهای نسوز علاوه بر جلوه بخشیدن به نمای ظاهری، موجب دوام و طول عمر سازه نیز می شوند.

مزایای آجر نسوز

همانطور که اشاره شد این مدل از آجرها که امروزه به صنعت ساختمان سازی راه پیدا کرده اند از ویژگی های منحصر بفردی برخوردار می باشند. اما هر محصولی در کنار برخورداری از مزیت ها بدیهی است که معایبی نیز داشته باشد. بنابراین لازم دیدیم منحصرا به مزایا و معایب آجر نسوز بپردازیم. از مزیت های مهم آجرهای نسوز میتوان به موارد زیر اشاره داشت.

کاهش مصرف انرژی

اولین و مهمترین امر در خصوص مزایای آجر نسوز کاهش مصرف انرژی است. طبق تحقیقات این امر ثابت شده که ضخامت دیوار ها تاثیر بسزایی در حفظ انرژی دارد. بافت منسجم و ساختار آجر نسوز به این صورت است که موجب ثبات تغییرات دمایی می شود. این آجرها همچون عایق عمل کرده و از تبادل انرژی محیط داخلی با فضای بیرونی ساختمان مانع به عمل می آورد.

برخورداری از دوام و ماندگاری بالا

نکته ی دیگر در خصوص آجرهای نسوز که موجب محبوبیت آنها شده برخورداری از دوام بالا است. مواد اولیه بکار رفته در فرمولاسیون این آجر نسوز به دلیل دارا بودن مواد معدنی موجب افزایش طول عمر آن شده اند.  آجرهای نسوز از دوام بالایی در برابر آفات، آتش و تغییرات آب و هوایی دارا می باشند.

هزینه ی نگهداری پایین

در بررسی مزایا و معایب آجر نسوز ابتدا ویژگی ها و مزیت های این مدل آجر را مورد بررسی قرار دادیم. از دیگر نکات مهم این است که هزینه ی نگهداری آجرهای نسوز بسیار پایین و مقرون به صرفه است. به دلیل برخورداری از دوام بالا سالهای متمادی همچنان بدون آسیب پذیری ماندگاری مطلوبی دارد و دیگر هزینه های مورد نیاز برای ترمیم و مرمت را حذف می کند.

معایب آجر نسوز

همانطور که اشاره شد آجر نسوز در کنار برخورداری از مزیت های متعدد دارای معایبی نیز می باشد، که به طور عمده این مشکلات در صورتی رخ می دهد که آجر نسوز مرغوب نباشد و یا اینکه طی فرآیند تولید پروسه ی ساخت با رعایت اصول استاندارد انجام نشود با مشکلاتی از قبیل تیرگی رنگ، نیم پز شدن، شوره زدگی، پوکی و آلوئک مواجه خواهد شد.

مزایای آجر نسوز

نکاتی در خرید آجر نسوز

○ برخورداری از مقاومت لازم در برابر جذب رطوبت، یخ زدگی و حرارت بالا
○ عدم وجود و مشاهده هیچ گونه لب پریدگی در آجر
○ کمتر از “۲ درصد” بودن میزان جذب آب توسط آجر نسوز
○ عدم وجود پیچیدگی در تحدب و تقعر این نوع آجر
○ زیر “۱ درصد” بودن میزان نمک های محلول در آجر نسوز

نحوه اجرای آجر نسوز

این کالا نوعی از آجر می باشد که از ترکیب خاک نسوز و خاک چینی به دست می‌آید. این آجرها را می‌­توانید به کمک ملات و یا چسب در نمای ساختمان به کار ببرید. بهترین زمان اجرای این نما در فصول گرم سال است و اجرای آن در فصول سرد توصیه نمی­‌شود، زیرا در فصول سرد به علت سرما و یخ‌­زدگی امکان ایجاد شوره بر روی آجرها بسیار بیشتر می باشد.

نحوه اجرای نما با آجر و استفاده از ملات به صورت شمشه ملاتی می باشد به این ترتیب:
۱) شمش آجر بر روی نما قرار داده می‌شود.
۲) ملات مرغوب و مورد نظر را پشت آجرها می‌­ریزیم.
۳) در نهایت بندکشی اصولی آجرها را انجام می‌دهیم.

مطالب مرتبط

دیدگاهتان را بنویسید