مرحله نحوه خشک کردن آجر که قبل از پخت آجر انجام می شود از مهم ترین مراحلی است که در نهایت تعیین کننده میزان مقاومت و کیفیت آجر است. در این مرحله اقدام به جدا سازی آب خاک رس می شود که اگر این مرحله به درستی انجام شود آجر از مقاومت بالایی برخوردار خواهد شد.
نحوه خشک کردن آجر به ۲ صورت انجام می شود: سنتی و طبیعی که در ادامه سایت آجر دوران به طور کامل این دو روش را توضیح داده است. با ما تا انتها همراه باشید.
انواع روش خشک کردن آجر نسوز و…
به طور کلی روش خشک کردن آجر در دو مدل سنتی (طبیعی) و مصنوعی قابل انجام است. بسیاری از کارخانه ها و تولیدات آجر از هر دو این روش ها استفاده می کنند. اما از آنجایی که امروزه سرعت حرف اول را می زند استفاده از روش مصنوعی برای خشک کردن در اولویت است.
خوب است بدانید که به طور کلی نحوه خشک کردن آجر نسوز، سنتی و… تفاوت چندانی باهم ندارند و برای خشک شدن آجر نسوز یا سنتی می توان از این ۲ روش هم استفاده کرد. تنها تفاوت آن در جزئیات خشک کردن کردن می باشد که برای هر کدام باید نکاتی را رعایت کرد تا کیفیت آجر حفظ شود.
مراحل خشک کردن آجر
خشک کردن آجر به دو روش طبیعی و مصنوعی انجام می شود. در روش طبیعی؛ ما صرفه جویی در انرژی و سوخت را داریم؛ که مزیت خوبی است اما در کنار این مزیت؛ در روش طبیعی نیاز به تعداد زیاد نیروی انسانی و ایجاد ضایعات است. در ادامه شما را با هر دو روش خشک کردن آشنا می کنیم.
روش طبیعی خشک کردن آجر:
در روش طبیعی در مرحله خشک کردن، آجرها یا در زیر یک سقف دائمی خشک می شوند یا اینکه در فضای باز با زمینی با وسعت زیاد، در فواصل مشخص کنار هم چیده می شوند.
خشک کردن طبیعی آجر بر روی زمین و گذاشتن بر روی یکدیگر:
در روش خشک کردن طبیعی بر روی زمین و چیدن بر روی یکدیگر؛ ابتدا باید زمین روبازی که در نظر گرفته شده است؛ وسعت زیادی داشته باشد و قبل از چیدن آجرها بر روی زمین؛ سطح آن از هر گونه نخاله تمیز شود. همچنین زمینی که انتخاب می شود باید سطح همواری داشته باشد. به دلیل بافت آجر و داشتن رطوبت، اگر سطح زمین ناهمواری داشته باشد باعث تغییر شکل آجر می شود. اگر قالب گیری آجرها; در قالب ماسه ای باشد; نسبت به آجر ها با قالب آبکی; سفت تر است و کمتر تغییر شکل می دهد. با قرار دادن آجرها از سمت لبه روی زمین می توان از تغییر شکل آن ها جلوگیری نمود.
با توجه به موارد گفته شده مرحله خشک کردن آجر؛ یکی از مراحل مهم است؛ که باید با دقت فراوان انجام شود؛ تا در نهایت آجر سفال مرغوب و با کیفیت داشته باشید. بعد از قرار دادن آجر ها بر زمین تمیز و سطح هموار، بسته به شرایط جوی بعد از سه روز می توان آن ها را جمع آوری و به محل مورد نظر انتقال داد. در محل مورد نظر آجرها با ارتفاع ۸ یا ۱۰ آجر و ردیف طولانی چیده می شوند. به آجرهایی که به این شکل چیده می شوند هاک می گویند. بعد از گذشت چند هفته، مرحله خشک کردن آجر به اتمام می رسد و آجرها تغییر رنگ می دهند. هر چه رنگ آجر روشن تر شود، میزان خشک شدن آن بیشتر است.
نکات روش خشک کردن آجر بر روی زمین و چیدن بر روی هم:
در روش طبیعی خشک شدن بر روی زمین و چیدن آجر بر روی هم، به چند نکته باید توجه داشته باشید. نکته اول اینکه بارش باران ملایم آسیب چندانی به آجرها نمی زند، اما اگر شدت بارش زیاد باشد باعث خراب شدن آجر ها می شود. می توانید روی کل سطح آجر چیده شده; از ورقه های پلاستیکی استفاده کنید; که به دلیل وسعت زیاد امکان پذیر نیست یا اینکه از دیوار های تقسیم کننده مخصوص سطح; استفاده شود. بهترین راه، استفاده از پوشش مناسب همراه با سایبان دائمی است.
خشک کردن طبیعی آجر به روش دیوارچینی:
برای خشک کردن آجر در این روش، آجرها به محل مورد نظر انتقال داده می شوند و بر روی الوار های ضخیم به صورت دو ردیف طولانی موازی چیده می شوند. دو صفحه چوبی نازک شیب دار با کمک میله چوبی، به صورت پوشش بر روی آجر ها قرار می گیرند. بعد از گذاشتن ردیف اول تا ۶ ردیف آجرها بر روی هم قرار می گیرند. صفحات چوبی از آجرها محافظت می کنند و آسیبی نمی بینند. در صورت شرایط جوی ناپایدار و همراه با بارش و رگبار شدید؛ تخته چوبی به سرپوش؛ در جهت وزش باد؛ اضافه می شود. خشک شدن آجر در این روش طبیعی چند هفته زمان می برد و باید زمین با وسعت هکتاری در اختیار داشته باشید. در مناطقی که بارش باران و رگبار زیاد است این روش مناسب است.
روش های خشک کردن آجر به صورت مصنوعی
خشک کردن آجر باید به صورتی باشد که آجر کمترین آسیب و تخریب را ببیند. در روش مصنوعی برای خشک کردن آجرها، از کوره های خشک کن استفاده می شود که مصرف سوخت بالا است. در کارخانه های بزرگ تولید کننده آجر سفالی که به صورت تخصصی در زمینه تولید و فروش کار می کند؛ از روش مصنوعی برای خشک کردن استفاده می شود. علاوه بر کوره های تونلی، امروزه خشک کن های گازی گردان برای خشک کردن وارد بازار شده است.
نحوه خشک کردن آجر در تونل
در این روش اتاق های بلند و باریکی وجود دارد که حرارت از پایین وارد فضا شده و رطوبت از سمت بالایی خارج می شود. این روش بهترین روش خشک کردن آجر است که به خوبی آن را برای مرحله پخت آماده می کند.
جمع بندی
یکی از نکات مهمی که در نحوه خشک کردن آجر وجود دارد میزان سرعت خشک شدن آن است. سرعت خشک شدن آجر نباید به قدری زیاد باشد که باعث ایجاد ترک و شکستگی در آجر شود. بنابراین اگر هریک از این روش ها جهت خشک کردن آجر مورد استفاده قرار گیرد باید این نکته را حتما مد نظر داشته باشید.
برای اینکه تولید آجر سفالی و انواع آن کمترین ترک خوردگی و آسیب را داشته باشد، باید مرحله خشک کردن آجر خیلی دقیق انجام شود. علاوه بر اینکه باید رطوبت موجود در آجر سفالی تبخیر شود، باید سرعت تبخیر متعادل باشد تا در نهایت متریال با کیفیت و مقاوم داشته باشید.
اگر این مطلب برای شما مفید بوده است یا پیشنهادی برای آن دارید خوشحال می شویم آن را در بخش نظرات برای ما ثبت کنید.